OBL werd in 2009 opgericht om in 2010 als lokale partij voor het eerst aan de verkiezingen mee te doen. Tot verrassing van velen kwam de partij meteen met twee leden in de raad. Een ongekend resultaat wat we in 2014 wisten te herhalen, De derde raadszetel misten we op een haar na en ook in 2018 misten we net de derde raadszetel.
De eerste raadsleden waren Erik Roosenboom en Bennie Morsink. Per september 2015 heeft Fred van der Holst de plek van Erik Roosenboom ingenomen.
Het verkiezingsprogramma met de nadruk op het runnen van de gemeente als een bedrijf en de inwoners zien als klanten sloeg enorm aan bij de inwoners van Berkelland. Ook de ludieke acties zoals de postercampagne waarbij je een geschenk kon winnen beschikbaar gesteld door iemand op de kieslijst of enkele spraakmakende filmpjes op de site van Nieuws uit Berkelland hebben zeker bijgedragen aan het succes van de verkiezingen.
Per 19-12-2021 hebben we een akkoord bereikt om samen te werken met BBB, Boeren Burger beweging.
De aanloop naar de verkiezingen was veelbelovend. Er hebben zich mensen gemeld die het bondgenootschap met BBB wel zien zitten. Zij wilden wel op de kandidatenlijst komen te staan. We verwachten meer zetels dus waren blij met extra mensen.
De gemeenteraadsverkiezing van 16 maart 2022 leverden ons 3 extra zetels op. Bennie Morsink en Fred van der Holst nummer 1 en 2. Daarnaast Evelien Daalwijk, Eddie van der Steeg en Bouke Winters.
Direct na de verkiezingen vielen we al uit elkaar. De 3 nieuwelingen wilden wethouder worden, een andere fractievoorzitter en een nieuw bestuur. Het gerommel binnen OBL was aanleiding om niet in de coalitie te komen.
Nadat Bennie als fractievoorzitter, na 12 jaar ervaring, is afgezet, was samenwerking helemaal niet meer mogelijk.
Op 23 juni 2022 is aan de gemeente gemeld dat Bennie en Fred zich afsplitsen van OBL-fractie met een nieuwe fractienaam BBBL. Reacties waren er in overvloed. Gelukkig staan andere partijen achter deze keuze.