OBL samen met BBB

obl bondgenoot bbb

Ondernemend Berkelland (OBL) gaat de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart in als ‘bondgenoot’ van de BoerBurgerBeweging (BBB). Daarover zijn gistermiddag formele afspraken gemaakt.
PETER ZANDEE

Geen dichtgetimmerde OBL-kandidatenlijst nog. “We hebben nog zes weken, hopen nog een paar mensen erbij te krijgen. Ook voor hen kan motiverend werken wat we nu doen: langzaam overstappen richting de BoerBurgerBeweging”, zegt OBL-fractieleider en lijsttrekker Bennie Morsink. “Nu eerst alleen het BBB-logo erbij, over vier jaar verder als BBB.”

Morsink maakt de stap richting BBB bewust, nu OBL na twaalf jaar bijna drie raadstermijnen oud is. De ondernemerspartij is weliswaar de kleinste in het huidige Berkellandse politieke spectrum, maar bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, in 2018, wel goed voor 6,5 procent van de stemmen. 
CDA-bolwerken
In die situatie spreekt het lokale resultaat van BBB als landelijke nieuwkomer tot de verbeelding. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart kreeg BBB in Berkelland 8 procent van de stemmen: 2383 kiezers kozen voor de BoerBurgerBeweging. Ter vergelijking: het CDA kreeg van het Berkellandse electoraat 4686 stemmen voor het parlement. “Als ik zie hoeveel kiezers in traditionele CDA-bolwerken als Beltrum voor BBB hebben gestemd, dan denk ik: daar moeten we iets mee”, zegt de OBL’er. 

Morsink: “Ik heb me verdiept in de standpunten van de BoerBurgerBeweging. Die komen voor 99,9 procent overeen met die van ons. We kunnen in principe met hún standpunten ónze verkiezingscampagne in, is het idee. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Daar moet je dan wel bij bedenken dat BBB nu landelijk meespeelt en we in de gemeenteraad voor dingen gaan op lokaal vlak. Maar dan nog… Nu eerst BBBondgenoot, over vier jaar met OBL door als BBB.”
Sneeuwbaleffect
BBB-vicevoorzitter Jan Brok herkent wat Morsink zegt. “Caroline (van der Plas, red.) slaat flink op de trom. Wij als Boer-Burger-Beweging gaan nu niet meedoen aan de lokale verkiezingen. Maar onze standpunten lijken enorm op die van eigenlijk alle gemeentelijke partijen. We zijn nog een vereniging in opbouw. Gaan nu niet in alle 350 of zo gemeenten lokaal meedoen. Maar tegelijk beseffen we: lokale partijen doen het beter dan landelijke. Hier zit een enorm verkiezingspotentieel. Door een bondgenootschap aan te gaan met partijen kunnen we samen gebruikmaken van bijvoorbeeld opleidingsprogramma’s en kunnen partijen ons logo gebruiken: voor allebei geldt  een win-winsituatie. De sneeuwbal moet nog beginnen te rollen, maar let maar op: het wordt een flínke bal als het overal aankleeft.”
BBBondgenoot
En dus is Ondernemend Berkelland (OBL) één van een groeiend aantal lokale partijen dat meedoet als ‘BBBondgenoot’: Boer-Burger-Bondgenoot, voluit. Verderop in de Achterhoek is in Aalten lokaal volksvertegenwoordiger Henk Meerdink met zijn Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging al een intentieovereenkomst met BBB aangegaan. Bennie Morsink: “Ik heb afgelopen voorjaar al op Caroline gestemd”, biecht hij op. “Of eigenlijk niet op haarzelf, maar op een BBB-kandidaat uit de regio.”

Grapjes over ‘boerenverstand’ zijn niet van de lucht, als Morsink en Brok bij De Olde Mölle op de Needse Berg bij elkaar komen voor het ondertekenen van de intentieovereenkomst. “Eigenlijk ben ik zelf ook boer. Of was het. Heb diverse schuren bij andere boeren opgeruimd”, zegt Morsink. “Ontwikkelingsmogelijkheden hebben en houden is daarbij een rode draad, als ik vanuit de raad naar het platteland kijk”, zegt de Needenaar. 

Enternaar Jan Brok beaamt dat direct. “Beheren en bewonen van het platteland loopt in elkaar over. Waarbij agrariërs economisch de belangrijkste rol hebben. Zonder boeren geen beheer. Dat besef is er in de meeste grote groene provincies. Alles valt of staat met ontwikkelingsmogelijkheden. Maar ook: de vrijheid die we op het platteland hebben, houden. Dus geen discussies over wel of niet carbidschieten.”